Een losgeraakte schakelkabel is de schuld van dit defect dat leidde tot het terugroepen van 3 miljoen voertuigen.

Als we leren rijden, is een van de eerste dingen die we leren hoe we het voertuig in verschillende versnellingen moeten zetten (vooral als het een handgeschakelde versnellingsbak is): “D” om te rijden, “R” om achteruit te rijden, “P” om te parkeren, enzovoort. Er is ook meestal een waarschuwing dat als de auto in neutraal staat en je op een heuvel van welke soort dan ook bent, hij kan wegrollen. Blijkt dat dat ook kan gebeuren bij auto’s met een losgeraakte schakelkabel. Daarom roept Ford 2,9 miljoen van zijn voertuigen terug die dat defect kunnen hebben. Dit is wat je moet weten.

Waarom worden Ford voertuigen teruggeroepen?

Volgens de National Highway Traffic Safety Administration (NHTSA) worden 2.925.968 Ford voertuigen teruggeroepen omdat ze beschadigde of ontbrekende onderdelen kunnen hebben die bestuurders verhinderen in de beoogde versnelling te schakelen. Als dat gebeurt, bestaat de kans dat het voertuig in een andere (en onverwachte) richting beweegt – inclusief wegrollen als de bestuurder het in “park” zet – en zo ongelukken en/of verwondingen veroorzaakt.

Vanaf 3 juni erkende Ford dat het bedrijf zich bewust is van zes meldingen van materiële schade, en vier meldingen van een verwonding die mogelijk verband houden met het wegrolprobleem, van de bijna drie miljoen voertuigen die in deze terugroepactie zijn opgenomen. Het bedrijf vertelde de NHTSA ook dat het van april 2015 tot maart 2022 1.630 garantierapporten en 233 andere rapporten heeft geïdentificeerd die aan dit probleem worden toegeschreven.

Welke voertuigen maken deel uit van de terugroepactie?

De Ford voertuigen (en hun modeljaren) die dit defect kunnen hebben zijn onder andere de:

Escape (2013-2019)
C-Max (2013-2018)
Fusion (2013-2016)
Transit Connect (2013-2021 )
Edge (2015-2018)

Wat te doen als je een van de teruggeroepen voertuigen bezit

Als je een van de hierboven genoemde voertuigen bezit, betekent dat niet automatisch dat het jouwe ook potentieel gevaarlijk is: Van de bijna drie miljoen die dit defect kunnen hebben, schat de NHTSA dat het in één procent van de voertuigen aanwezig is.

Ford zal tegen 27 juni brieven sturen naar de eigenaars van de teruggeroepen voertuigen. Maar als je niet wilt wachten om uit te vinden of de jouwe misschien naar de verkeerde versnelling schakelt, kun je het opzoeken op de website van de NHTSA, of de Ford klantenservice bellen op 1-866-436-7332. Het nummer van Ford voor deze terugroepactie is 22S43.

Als je auto wordt teruggeroepen, krijg je de opdracht hem naar je dealer te brengen, waar ze gratis een nieuw onderdeel monteren en een beschermkapje over de bus van de schakelkabel aanbrengen.