Ga jij een deel van je huis verbouwen? Dit is iets wat eigenlijk nooit vlekkeloos verloopt. wanneer je het uitbesteed krijg je altijd gedoe met de aannemers. Als een verbouwing niet verloopt zoals jij wil kan dit ook behoorlijk wat stress opleveren. Om deze redenen is een goede voorbereiding op een verbouwing zo belangrijk voor de rest van de verbouwing. In dit artikel lees je wat je moet weten op je goed voor te bereiden op een verbouwing. 

Maak vooraf keuzes

Een verbouwing valt of staat met de keuzes die je van te voren gemaakt hebt. Je verbouwt een gedeelte van je huis omdat je bepaalde wensen hebt, die je met een verbouwing kan realiseren. Maak daarom een lijst met wat je precies met de verbouwing wilt bereiken. Zodat je hier niet per ongeluk van afwijkt.

Maak vervolgens een gedetailleerd plan van alles wat je wilt gaan verbouwen. Denk je daarbij in hoe je wil dat je huis er na de verbouwing uit gaat zien. Hierdoor kan je van te voren alvast een keuze gaan maken in de materialen en de afwerkingen van de verbouwing.

Daarnaast moet je plannen wanneer je wilt dat alles verbouwd gaat worden. Omdat je bijvoorbeeld bij een verbouwing van een keuken een paar weken niet gebruik kan maken van je keuken. Dit moet je wel goed gepland hebben zodat je snel weer wel gebruik kan maken van de keuken en het je zo min mogelijk stoort. 

Bepaal een budget

Wanneer je precies weet wat je wilt, en je een planning hebt gemaakt kun je een budget gaan bepalen. Bij het bepalen van het budget moet je natuurlijk rekening houden met de materialen die je gaat gebruiken. Als je vooraf een budget bepaald kan je ook een goede prijsafspraak maken met een aannemer. Zorg er ook voor dat je aannemer niet met stelposten werkt, maar jou gewoon duidelijke prijzen geeft in de offerte.

Maak duidelijke afspraken

Vervolgens is het van belang dat je het budget, de planning, en alle andere van te voren gemaakte afspraken vastlegt in een contract. Meestal heeft de aannemer al een vast contract format. Lees dit goed door zodat je later niet voor verrassingen komt te staan. Stel ook vast wie er voor de kosten opdraait als er onnodige fouten worden gemaakt.  

Raak niet in paniek

Verbouwers kunnen over het algemeen een goede inschatting maken van hoeveel tijd iets gaat kosten. Maar toch zal je vaak zien dat alles niet precies volgens planning verloopt. Belangrijk is dat je hierdoor niet in paniek raakt en in de stress schiet. Als je een groot project hebt en je wilt overzicht houden op de bouwplaats kun je het beste gebruik maken van transportbanden.

Wees een beetje flexibel en onderhoud goed contact met de bouwvakkers zodat zij met je kunnen overleggen als er iets niet kan of gaat zoals het op de planning staat. Maar dit betekent niet dat je de bouwers de hele dag op de nek moet zitten. Het is ook niet goed voor jezelf om er steeds bovenop te zitten, neem soms ook een beetje afstand en ontspan.

Dit waren alle dingen die je moet weten voordat je een verbouwing ingaat. Veel succes met de verbouwing bij jou thuis!